субота, 21. децембар 2019.

7 - IZRAEL - EILAT (Krstarenje Costom)

IZRAEL
Pogled iz Aqabe-Jordan na Eilat-Izrael


EILAT

Eilat je mondensko letovalište, grad sa skupim hotelima i ne tako privlačnom plažom. Ovde se najviše dolazi zbog ronjenja, jer je Crveno more puno korala. Deo obale je označen kao nacionalni park (Koralni greben). 


U 20h brod isplovljava iz luke Aqaba i po programu plovi 2 sata, sto nam nikako nije jasno jer nas od luke Eilat deli 15km. Uskoro shvatamo da plovi na jug pa preko zaliva u pravcu Tabe, egipatskog letovalista, pa na sever prema luci Eilat. u 22h smo mogli da izadjemo i provedemo noc u gradu ali nam to nije savetovano, zbog bezbednosti. Mi smo ostali na brodu i sutra ujutru krenuli u obilazak. Na velikom platou, ispred luke smo videli veliki broj automobila, koji tu cekaju za uvoz.
Autobus nas vozi duž obale i mi izlazimo na poslednjoj satanici, ispred nekog velikog tržnog centra. Sve je moderno i snabdeveno kao na zapadu. Meni su bile potrebne čarape, jer je na brodu uvece prilicno hladno a nigde u predhodnim gradovima nisam uspela da nadjem ništa osim dokolenica. Iz trznog centra krećemo i čekamo autobus da nas vrati do sledeće stanice ali njega nema 15-20min i mi uzimamo taxi. Možda bi se i prošetali da opet nije bilo jako vruće. Obilazimo grad koji je potpuno urban sa puno luksuznih hotela a najvise se čuje ruski jezik. Na glavnom trgu ima puno restorana, zabavni park, prodavnica, cak i pijaca ručnih radova. nalik na zapadne. Ovde je sve drugačije i žene šetaju u evropskoj odeći, potpuno zapadnjačkog izgleda. Čak jedna trbušna plesačica zabavlja turiste na trgu. Puno šarenila i lepih romantičnih restorančica uz samu plažu ali plaza - jos gora nego u Aqabi. Nekako crna, kamenita i nema puno ljudi. Na mapi vidimo da je tu odmah centar sa lepim parkom i muzičkom fontanom. Šetamo tražeći fontanu ali nam u muzeju kažu da ne radi u ovo doba godine.  Prelazimo ulicu koja je kao bulevar široka i proteže se sve do egipatske granice a iznad naših glava, vrlo nisko, sleću avioni.



Vratili smo se u brod isčekujući isplovljavanje prema Sueckom kanalu.
Eilat nas je iznenadio fantastičnom transformacijom kulture iz arapskog sveta u Evropu.

Нема коментара:

Постави коментар

JUŽNI JADRAN 2018.

PRIPREME Septembarsko krstarenje je postalo toliko dominantno u našem godišnjem nautičkom kalendaru da celo leto možemo smatrati pripre...